KBT


Kognitiv beteendeterapi


Vad är KBT?


KBT står för kognitiv beteendeterapi och är en form

av psykoterapi (behandling av psykiska besvär genom samtal). 

Under KBT-sessionerna fokuserar vi på följande:


  • Vad du tänker och vad du gör i olika sammanhang.
  • Hur du samspelar med din omgivning.
  • Hur du tolkar olika situationer.
  • Hur du reagerar i olika situationer.
  • Och framförallt - om det kan finnas bättre
    sätt att hantera situationerna.


Det centrala antagandet inom KBT är att förändringar av tankemönster kan ge beteende- och känslomässiga förändringar, och tvärtom. KBT är en kombination av

två olika terapeutiska metoder (teorier):


  • Kognitiv psykologi
    Hur tankar påverkar känslor och beteenden.
  • Beteendepsykologi (inlärningsteori) 
    Hur mänskliga beteenden formas i samspel med miljön.


Vad kan KBT hjälpa mot?


KBT är en mångsidig terapiform som kan användas vid en mängd olika psykiatriska diagnoser, samt för att hantera vissa kroppsliga symptom och sjukdomar. Vetenskapliga studier har granskat KBT:s effektivitet vid följande tillstånd:




Hur går det till?


De olika perspektiven inom KBT betonas i olika utsträckning. Under KBT-terapisessioner fokuserar vi på den del i terapin som du har mest behov av. Det kan t.ex handla om att gradvis närma sig det som framkallar obehag (t.ex spindlar, sociala situationer)

tills dess att obehaget försvunnit (beteende). Det kan även handla om att fokusera på att identifiera och bryta negativa tankemönster (kognitiv). Många gånger finns det behov av båda perspektiven och teknikerna. 


All terapi skräddarsys efter dina individuella behov och vi börjar alltid med ett första samtal där du får utrycka dina behov och förväntningar. Oavsett vilket problem som behandlas, kännetecknas KBT av ett strukturerat upplägg och ett undersökande samarbete mellan dig och mig som terapeut. Du kommer i inledande samtal informeras om arbetssättet, och sedan kartlägger jag, i samspel med dig, vad som utlöser problemen och gör att de kvarstår. Utifrån kartläggningen tar vi fram en behandlingsplan som känns bra för dig, denna provas och utvärderas sedan under behandlingens gång. 


Hemuppgifter är en viktig del av behandlingen och bestäms tillsammans, utifrån var du befinner dig i din process.